Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Όσον αφορά το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ισχύουν τα εξής:

•Με το Νόμο 1329/83 για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, η άγαμη μητέρα εξομοιώνεται νομικά ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με την έγγαμη μητέρα. Με τον ίδιο νόμο καταργείται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος των παιδιών που γεννιούνται από γάμο. Η παλιά αρνητικά φορτισμένη ορολογία («γνήσια», «εξώγαμα τέκνα») καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με την περισσότερο ουδέτερη («τέκνα γεννημένα σε γάμο», «τέκνα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους»). Για την εκούσια αναγνώριση ενός παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο των γονέων απαιτείται και η σύμπραξη της μητέρας του. Η καινοτομία της συναίνεσης της μητέρας επιβάλλεται στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων. Σε περίπτωση εκούσιας ή δικαστικής αναγνώρισης το παιδί αποκτά, ως προς όλα, θέση τέκνου γεννημένου από γάμο απέναντι και στους δύο γονείς τους και τους συγγενείς τους (πλήρες κληρονομικό δικαίωμα, αξίωση διατροφής κλπ).
•Με το Νόμο 1483/84 προβλέπεται η χορήγηση «γονικής άδειας» για την ανατροφή του παιδιού έως 6 μήνες και στην άγαμη μητέρα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των δυόμισι (2,5) ετών.
•Με το Νόμο 1849/89 προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος γάμου και στους αρχηγούς ΜΓΟ στον ιδιωτικό τομέα.
•Με το Νόμο 2190/94 αν μεταξύ των επιτυχόντων σε διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο είναι υποψήφιες άγαμες μητέρες προστίθεται στο συνολικό βαθμό που έλαβαν 5/100 για κάθε παιδί.
•Με το Νόμο 2470/97 προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος γάμου στους αρχηγούς ΜΓΟ και στο δημόσιο εφ΄ όσον τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού.
•Σύμφωνα με την Εθνική Σύμβαση Εργασίας 2002-2003 ο/η εργαζόμενος/η άγαμος /η χήρος/α μονογονέας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οχτώ (8) εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι δώδεκα (12) ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδειας.

5 σχόλια:

  1. παρακαλω εαν γνωριζετε θα ηθελα μια διευκρινηση , ειχα ενα παιδι απο μονογονεικκη οικογενεια και προσφατως παντρευτηκα, οχι μετον πατερα του παιδιου αλλα με καποιον αλλο ανθρωπο, δικαιουμαι να λαμβανω την επιπλεον αδεια των 6 ημερων που χορηγειται στις μονογονεϊκες οικογενειες ή οχι; το ρωτω με δεδομενο οτι το παιδι εξακολουθει να προερχεται απο μονογονεικη οικογενεια . σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω δυο παιδιά αναγνωρισμένα που ο πατέρας τους δεν είναι έν ζωή. Ξαναπαντρεύτηκα και δεν ξέρω αν έχω τα ίδια δικαιώματα όπως πριν ως μονογονέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ-Η ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΕΙΣΑΙ ΑΔΕΙΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΧΗΡΟΣ Η ΧΗΡΑ Η ΑΓΑΜΟΣ-Η ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ - Η ΔΕΝ ΔΙΑΚΑΙΟΥΤΕ ΑΔΕΙΑ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΧΗΡΟΣ-Α Η ΑΓΑΜΟΣ-Η .. ? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου